Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Ελλάς το (υποκριτικό) μεγαλείο σου!

Είμαι ένας Έλληνας
  • που όταν οργάνωσε η χώρα του Ολυμπιακούς Αγώνες έθεσε σαν πρώτο στόχο την συμβολή των αγώνων στην παγκόσμια ειρήνη
  • που αισθάνθηκε ντροπή για τα πανώ διαμαρτυρίας που σηκώθηκαν τις τελευταίες μέρες για την κινεζική κατοχή στο θιβέτ, επειδή χάλασαν την πανηγυρική ατμόσφαιρα
  • που κρυφογέλασε όταν αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν χάθηκαν κάτω από σώματα αστυνομικών και σεκιουριτάδων
  • που νοιάζεται υποκριτικά για τα συμφέροντα της πατρίδας του, γυαλίζοντας την εικόνα της.
Είμαι ένας Έλληνας που θέλει να πουλήσει τα εμπορεύματα του και για αυτό το λόγο τα θέλει καλογυαλισμένα και αποστειρωμένα. Επειδή στο αφεντικό και στους αγοραστές δεν αρέσει η σκόνη.
Θα ήθελα να ήμουν ένας Έλληνας που να θεωρεί ντροπή την ξεφτίλα και όχι την "ξεφτίλα" του ντροπή.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008

Μυστικά

Κάθε τόπος, κάθε άνθρωπος, κάθε οικογένεια έχει τα κρυμμένα σημάδια του, τα μυστικά του. Παραμένουν κρυφά επειδή κανείς δεν τους έδωσε μια ευκαιρία να μιλήσουν, επειδή έμειναν θαμμένα σκόπιμα. Η ντροπή, η άγνοια, η αδιαφορία η συγχώρεση…ποιος ξέρει!
Κάθε τόπος , κάθε άνθρωπος, κάθε οικογένεια έχει τα κρυμμένα σημάδια του, τα μυστικά του. Και αυτά αναπνέουν στα σκοτεινά και τρέφουν τη ρίζα τους με τους σπόρους της μνήμης και της εκβιασμένης λησμονιάς.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

Ενικός vs Πληθυντικός

Έχοντας αποστείλει κάποια σχόλια σε διάφορα blogs και έχοντας δεχτεί απαντήσεις αλλά και σχόλια στις αναρτήσεις μου (κάποια από αυτά στον πληθυντικό) αναρωτήθηκα αν είναι θεμιτός τρόπος επικοινωνίας ο ενικός ή ο πληθυντικός.
"Λίγο αργά δεν σκέφτηκες να αναρωτηθείς για αυτό;", θα μου πείτε.
Και καλά αν ο blogger με τον οποίο επικοινωνείς είναι ήδη γνωστός σου ή έχει ήδη διαμορφωθεί μια πιο φιλική σχέση. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Τα πράγματα είναι σαφή και ξεκάθαρα.
Η προοπτική της αγένειας αρχίζει να σχηματίζεται όταν πρωτοαπευθύνεσαι σε κάποιον.
Επειδή απεχθάνομαι εξίσου τόσο τη λαϊκότροπη μαγκιά και το κολλητηλίκι όσο και την αστική τυπικούρα (κακώς εννοούμενες και οι δυο ως γνήσιες και αυθεντικές συμπεριφορές), ξεκαθαρίζω από τώρα τις ευγενείς μου προθέσεις, επιλέγοντας τον ενικό, θεωρώντας ότι το blogging είναι μια διαδικασία που προάγει την ειλικρίνεια, την απλότητα, τον αλληλοπροβληματισμό και την επικοινωνία.
Όποια ή όποιος blogger όμως επιθυμεί μια πιο τυπικώς ευγενική προσέγγιση εκ μέρους μου δεν έχει παρά να το ζητήσει.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Πρόσκληση

Διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων. Ευκαιρία να απεργήσουμε ενάντια στην απάθεια μας, στην αποβλάκωση μας, στην ακαλαισθησία μας, στην αναισθησία μας, στη μαλακία, που λίγο ή πολύ, μας δέρνει.