Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

123-5-3

Στο blog του Shades πληροφορήθηκα για ένα ενδιαφέρον blogοπαίχνιδο, σχετικό με την παράθεση ενός αποσπάσματος από ένα βιβλίο που βρίσκεται πλησιέστερα σε εμάς. Ανταποκρίνομαι και παραθέτω:

" Βρισκόμασταν μπροστά σε μια κατάσταση εθνικής ανάγκης, και έπρεπε να πάρουμε αποφάσεις, είτε ήταν αυτές καλές είτε λαθεμένες. Έπρεπε να τις πάρουμε, και μάλιστα γρήγορα. Έτσι και έγινε σε πολλές περιπτώσεις." (Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ΚΕΙΜΕΝΑ, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή).

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μια τυχαία επιλογή, βάσει και των κανόνων του παιχνιδιού, μπορεί να συσχετιστεί τόσο άμεσα με την επικαιρότητα και να περιγράψει - αποκομμένη από το υπόλοιπο νοηματικό πλαίσιο του κειμένου - πρακτικές του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος νομίζω, και μάλιστα του πλέον άμεσου.
Παραβαίνοντας τους όρους του παιχνιδιού, δεν μπορώ να μην παραθέσω μια μικρή συνέχεια του κειμένου:

" Δεν έχουμε ακόμη κάνει συνολικό απολογισμό της κινητοποίησης, και σίγουρα σε οικονομικούς όρους ο απολογισμός αυτός δεν μπορεί να είναι θετικός. Ήταν όμως θετικός σε όρους ιδεολογικής κινητοποίησης, στο βάθεμα της συνείδησης των μαζών.".

Και αυτό μπορούμε να το μετατρέψουμε σε διαρκές ζητούμενο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: